UVB
Home FR arrow Nouvelles
Nouvelles
INBO waarschuwt voor Essenziekte Convertir en PDF Version imprimable Suggérer par mail
Aucune traduction disponible

13/10/2011

INBO waarschuwt voor Essenziekte

lees meer in bijgevoegd document

Essen ziekte

 

 
Algemene Jaarvergadering UVB Convertir en PDF Version imprimable Suggérer par mail
Aucune traduction disponible

29/04/2011

Europese steun voor bosbouwers komt niet terecht

Bekijk het verslag in PDF

Algemene Jaarvergadering UVB 

 
Hoop vanuit Europa? Convertir en PDF Version imprimable Suggérer par mail
Aucune traduction disponible

Europees Economisch en Sociaal Comité in de bres voor de bosbouw.

12/08/2009

Het Europees Economisch en Sociaal Comité wijst op het grote belang van de bosbouwsector en de laksheid van vele overheden in verband met de economische functie van onze bossen. Het Comité bevestigt eveneens dat verschillende studies wijzen op een tekort van Europees hout en vraagt veel meer maatregelen en inzet voor de commerciële bosbouw, de hieraan verbonden werkgelegenheid, de algemene houtbevoorrading en het belang van de sector.

Lees hier het volledige advies dat verscheen in het publicatieblad van de Europese Unie op 28/07/2009.

Publicatieblad

 

 
Nieuw Vlaams Regeerakkoord Convertir en PDF Version imprimable Suggérer par mail
Aucune traduction disponible

Bosbouw blijft "Klein Duimpje" in Vlaams Regeerakkoord.

15 juli 2009

We hebben een nieuwe Vlaamse Regering en dus ook een nieuw Vlaams Regeerakkoord.

Het Natuur- en Bosbeleid in dit nieuwe regeerakkoord heeft andermaal hoofdzakelijk oog voor natuur, habitatgebieden, instandhoudingsdoelstellingen,
uitbreiding van natuurgebieden enz enz.

Eén heel klein positief puntje over het verhogen van de economische funtie van het bos vonden we in deze paragraaf op pagina 58.

"Door het optimaliseren van de verenigbare recreatieve functies van bossen en natuur, en het bevorderen van duurzaam geproduceerd hout,
streven we naar een verbeterde economische functie van het bos en een return die de lokale economie in het buitengebied ten goede komt."


Als we lezen hoeveel aandacht er opnieuw gegeven wordt aan landbouw en natuur is bosbouw inderdaad het "het kleine duimpje" zoals Jan Verheeke ,
kabinetsadviseur van Hilde Crevits onze sector noemde tijdens onze algemene jaarvergadering.

Het volledige nieuwe Regeerakkord vindt u op www.vlaanderen.be

 

 
Sectordag 2009 Convertir en PDF Version imprimable Suggérer par mail
Aucune traduction disponible

Sectordag 2009 zonder voorgaande!

04 juli 2009

De jaarlijkse sectordag, in een organisatie van Inverde en UVB, vond dit jaar plaats op het domein van de Landcommanderij Alden Biesen.

Met ongeveer 180 ingeschreven actieve bosbouwers was dit zonder twijfel een zeer geslaagde vormingsdag.

Na een welkomstwoord van Tom Embo, directeur van Inverde gaf Rob Wouters (UVB-lid Renogen, 4Energy) een boeiende kijk op de groeiende markt voor biomassa en de absolute behoefte aan locale houtproduktie.

Nadien kon UVB-voorzitter Marc De Bock het niet onaardig afgelegde parcours van Unie Vlaamse Bosbouw toelichten .

Op de workshop van UVB kon iedereen zijn mening kwijt over een paar hekele beleidspunten van het Agentschap voor Natuur en Bos zoals o.a. de schoontijd die voor onze bedrijven ernstige economische en financiële gevolgen heeft.

 

Sectordag hout

Open hier het verslag van de UVB workshop over schoontijd

 

Tijdens drie interactieve sessies werden door de bosbouwers heel wat knelpunten aangesneden. UVB zal deze bundelen en overmaken aan het ANB.

 

 

Lire la suite...
 
UVB en Fedustria Convertir en PDF Version imprimable Suggérer par mail
Aucune traduction disponible

Unie Vlaamse Bosbouw en Fedustria sluiten samenwerkingsakkoord

16/06/2009

UVB en Fedustria sluiten een samenwerkingsakkoord en onderschrijven een gemeenschappelijk memorandum aan de Vlaamse (in)formateur.

Unie Vlaamse Bosbouw, en Fedustria, de federatie van de textiel-, hout en meubelindustrie, gaan structureel samenwerken. Beide organisaties behouden wel hun eigen beslissingsorganen en autonomie.

v.l.n.r. Dhr Van Steertegem ,adjunct-directeur-generaal Fedustria, Dhr Dedoncker Gerrit, secretaris UVB, Dhr.De Bock Marc, voorzitter UVB, Dhr Dietvorst Jan, adviseur Fedustria

Het samenwerkingsakkoord heeft als bedoeling om door gemeenschappelijke lobbyactiviteiten de economische functie van de Vlaamse bossen (bv. omtrent bospolitiek, grondstofbevoorrading, houtlabels…) te verdedigen bij de Vlaamse overheid of bij andere partners. Bijgevolg zullen beide organisaties systematisch overleg plegen en gemeenschappelijke standpunten aangaande de grondstof hout door een enkele delegatie laten verwoorden. Het samenwerkingsakkoord zal minstens jaarlijks worden geëvalueerd. In functie daarvan wordt de structurele samenwerking bijgestuurd, uitgediept en verder ontwikkeld.

Het aldus ontstane nieuwe houtfront maakte alvast een gemeenschappelijk memorandum over aan de Vlaamse (in)formateur, waarin gepleit wordt voor meer aandacht voor de economische functie van het Vlaamse bos. Guy Van Steertegem, adjunct-directeur-generaal Fedustria, licht toe: “Om de grondstofbevoorrading en de werkzekerheid van de kmo’s actief in de Vlaamse hout- en bosbouwsector te bestendigen en te verbeteren, is een politiek nodig die de economische functies van het bos minstens op gelijke voet plaatst met de ecologische en sociale functies.”

Concreet vragen UVB en Fedustria dat op het gebied van bosbouw volgende maatregelen worden genomen:

Lire la suite...
 
<< Début < Précédente 1 2 3 Suivante > Fin >>

Résultats 1 - 10 sur 29